Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány

Rászoruló emberek segítése, oktatása, munkához juttatása. Környezetünk védelme. Növények- fák telepítése. Szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás elősegítése.

Recept ajánló oldal!

Ha valaki azért kereste fel oldalunkat, mert szaftos hús-recepteket keres, csalódnia kell!

Oldalunkon kizárólag egészséges, néha furcsa de kipróbált recepteket teszünk közzé, melyek egészségesek az emberi szervezet számára.

KIPRÓBÁLTUK!!                    AJÁNLJUK!!

Téli saláta

Hozzávalók:

cékla, feketeretek, sárgarépa, csicsóka, hagymafélék / lila-, vörös-, fokhagyma /, csírák / lucerna, retek, búza, zsázsa stb. / hidegen sajtolt olaj, fűszerek.

Lereszeljük a zöldséget-gumókat és felvágjuk a hagymákat. Az arányokat ízlésünk, igényeink és lehetőségeink szerint határozhatjuk meg. Hozzáadjuk a friss, élő csírát - lehetőség szerint általunk neveltet - , egy kevéske hidegen sajtolt olajat, valamint ízlés szerint fűszereket / köménymag, bazsalikom stb. /...........Állni hagyjuk, hogy összeérjen. Magában vagy körettel / kásákkal, kenyérrel /, fogyasztható.

-A zöldségfélék inkább tisztítanak, gyógyítanak, mint energiát adnak, ezért leggyakrabban főétkezésként / délután / együk őket, akár mint gyógyszereket.

Zabital

Hozzávalók:

zab vagy zabliszt, 1 - 1,5 l víz.

Egy marék zabot megdarálunk, pl. mákdarálón, vagy veszünk egy bögre zablisztet, lobogva forró vízben elkeverjük, mintha csirizt készítenénk. Rövid ideig főzzük, majd egy ruhával letakarva állni hagyjuk, míg ki nem hűl. Pépesítjük / turmixoljuk, átpaszírozzuk /, ha túl darabos lenne.

Kiváló úti ital, böjti napokra vagy amikor nincs időnk enni. Teljes értékű táp: kis gyerekeknek is adható. A zab melegít, fűt, nagy mennyiségű energiát tartalmaz, kitartóvá tesz a benne lévő anyagok felszívódása által, ezért a zab jól társítható különböző tisztítókúrákhoz, diétákhoz, böjtökhöz.

A zabevő népek kitartóak, nagy munkabírásúak. Eredetileg a búza és egyébb gabonák társnövénye, illetve gyomnövénye volt a háziasítás során. Velük együtt terjedt el északra, ahol jobban bírta a klímát, itt fő termesztett növény lett. Elterjedésében jelentős szerepet játszottak a lovas népek, nomád birodalmak. Vad rokonával, a hélazabbal utak mentén, kertekben sűrűn találkozhatunk.

Szendvicskrém

Kétféle szendvicskrémet készíthetünk:       állati alapút,       illetve      növényi alapút.

Állati alapú

Hozzávalók:

vaj, túró, tejföl, fűszerek, zöldségek, apróra vágott hagyma, esetleg lekvár, méz.

Ezek összekeverésével készíthetjük el a szendvicskrémet.

Növényi alapú

Egyik része hidegen sajtolt olaj / napraforgó, kukorica, oliva stb. /, illetve egy felvevő anyag / emulgálószer / alkotása.  Ez lehet tojássárgája / majonéz /, Őrölt mustármag, sült padlizsánpép, főtt sárgaborsó, lencse stb. Természetesen a fűszerek és az apróra vágott zöldségek se maradjanak el.

A bio boltokban kapható szendvicskrémpor, aminek mintájára mi is készíthetünk hasonlót magunknak. / pl. őrölt napraforgó- és szezámmag, hajdinaliszt, szárított gabonapor, fűszerek /.       Kitűnő útravaló.

Tavaszi saláta

Különféle leveleket és szárakat / paraj, gyermekláncfű, porcsin, reteklevél, saláták  -  főként keserűek, tisztító hatásuk miatt / felaprítunk, hagymafélékkel összekeverjük / vörös-, lila-, fok-, újhagyma, hagymacsíra /, majd egy kis olajjal vagy kefirrel elkeverjük. Állni hagyjuk, hogy összeérjen. Fogyaszthatjuk magában vagy kenyérrel együtt is.

Tavaszi vitaminkoktél. Időszak szerint változnak az összetevők, amelyekhez épp olcsón hozzájutunk, vagy megterem a kertünkben. Gyakori termesztett növényeink és gyógy- illetve gyomnövény társaink sokasága változatossá teheti étkezésünket. Érdemes megismerni őket.

Sült krumpli

A krumpliról lemossuk a földet, meghámozzuk, kivágjuk a hibás részeket, majd megsütjük tepsiben - villanytűzhelyen vagy gázlángon - illetve a tábortűz parazsában. Nyers lila- vagy vöröshagymával, vagy más zöldségekkel teljes értékű vitamin- és energiaforrás.             Egyszerű, olcsó, gyors.

Amerikából származik, az inka civilizáció egyik alap élelmiszere. Rokonai a paprika, a paradicsom, a padlizsán és az ebszölő csucsor.

Müzli

Külömböző pelyheket / rozs, búza, nyáron több árpa, télen több zab / és magvakat / napraforgó, dió, mandula, mogyoró /, esetleg friss vagy aszalt gyümölcsöt összekeverünk. Edénybe tesszük, lobogó forró vízzel leforrázzuk, majd bebugyolálva és lefedve állni hagyjuk, hogy megfőjön.

Teljes értékű, energiadús táplálék, kiváló reggeli. Nyugtatóan hat az emésztésre és az erekre, ezért szívbetegeknek különösen ajánlott. A hosszú élet / egyik / titka. Sokféleképpen elkészíthető, gyorsan több ember számára is.

Hajdina kása

Hozzávalók:

hajdina, olaj, fűszerek pl. kurkuma, medvehagyma, bazsalikom stb. , 1-1,5l víz.

Egy bögre hajdinát kevés olajon megpirítunk. Fűszerekkel elkeverjük, majd lobogva forro vízzel leforrázzuk. Ruhába bebugyoláljuk, egy fél óráig állni hagyjuk.

Fogyasztható köretként, magában, átpaszírozva püré készíthető. Zöldségekkel, mártásokkal párosítva teljes értékű étkezés, több ember számára is pl. táborozáskor.

A hajdinának kitűnő hűsítő hatása van, jótékonyan hat az erekre, illetve az emésztésre. Nyugtató hatású. Olcsósága és gyors elkészíthetősége tavaszi-nyári étkezések állandó tagjává teszik. A zabbal és a fokhagymával együtt a hidegebb vidéket szereti pl. Belső Ázsia, erre utalnak nevei is pl. pohánka, tatárka.

Bioboltokban és a biopiacon szerezhető be, csomagolva vagy kimérve, illetve Erdélyben és keletebbre még termesztik is. Hántolni kell.

Szilvalekvár

A megmosott, kimagozott gyümölcsöt egy nagy kondérba tesszük, majd lassú tűzön főzzük. Kevergetjük, néhányszor átrottyantjuk. Az se gond, ha több napig csináljuk, amikor időt tudunk szakítani rá.

Tiszta kimosott befőttes üvegekbe tesszük forrón, rácsavarjuk erősen a fedelét, majd pokrócokba, paplanokba jól becsomagoljuk és hagyjuk kihűlni / szárazdunszt /. Akkor jó, ha a vákuum kicsit peszippantja a fedőt. Hűvös helyen tároljuk. Útravaló.

Gyümölcsöt mindennap együnk friss, aszalt vagy lekvár formában, hiszen belőlük tudjuk biztosítani a napi vitamin és cukorszükségletet.

A finomított fehér cukor szükségtelen és káros, vegytiszta anyag, amit az előállítási módja, tisztasága és részben hatása miatt a heroinhoz szoktak hasonlítani.

Házi kenyér

Hozzávalók:

70 dkg grahamliszt / teljes kiörlésű búzaliszt /, 50 dkg kukorica-, rizs-, zabpehely-, vagy más liszt / tetszés szerinti arányban /, 15 dkg rozsliszt, 5 dkg szójaliszt, 0,5 - 1dl olaj, 2 púpozott kávéskanál só / ez elhagyható /, 8 dl langyos víz, vaj és liszt a forma kikenéséhez.

A kovászhoz: 4dkg élesztő, 2dl langyos víz, 15 - 20 dkg liszt.

Elkészítjük a kovászt: 2 dl. langyos vízben megáztatjuk az élesztőt, és annyi lisztet teszünk bele, hogy tejföl sűrűségű legyen. Langyos helyen fél - egy óráig kelni hagyjuk. Amíg kel beletesszük a sót és a liszteket egy tálba / az arány nem fontos, az összmennyiségre érdemes figyelni. Nekem valamivel több lisztet vesz fel a tészta az előirtnál és még így is hoszabb ideig sül/szárad. Fehérlisztet például egyáltalán nem teszek bele, vagy csak a kovászba. Minél több féle gabona, kukorica, árpa, köles, hajdina, borsó, rizsliszt, fött árpa, stb. van benne, annál finomabb és teljes értékűbb lesz a kenyér /, beleöntjük a megkelt kovászt, és annyi langyos vizet, hogy jó tartású tésztát kapjunk. Belecsurgatjuk az olajat és simára dagasztjuk.

Feldobhatjuk magokkal, napraforgó, tők, len, vagy köménymaggal, de diót, mogyorót, szárított gyümölcsöket is tehetünk bele, megéri! Változatossá tehetjük még nyers vagy főtt reszelt krumplival, sajttal. A legfinomabb kenyeret mindenki saját magának kisérletezi ki.

Ekkora mennyiségre három magas szélü, téglalap alakú / 8 - 10 cm széles és 20 - 25 cm hosszú / formát kenjünk ki vajjal és szórjuk meg liszttel. Tegyük bele a tésztát és meleg helyen kelesszük addig, amíg a formából kiemelkedik. Tetejét megkenhetjük olajjal. Ha kiemelkedett előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig közepes, majd kislángon 1 óra 20 percig sütjük. Érdemes megcsinálni a hústűpróbát: ha ragad a fémre a tészta, sütni kell még.

Ugyanezzel a recepttel - só nélkül, és méz, dió mazsola hozzáadásával - süteményt is készíthetünk.

Halva

Őrölt szezámmagot vagy szezámpelyhet összekeverünk mézzel. Minél kevesebb mézzel, minél jobban eldolgozni ízlés szerint. Csinálhatjuk napraforgó maggal, dióval, mandulával, mogyoróval / ezeket felaprítva /, tehetünk hozzá különféle aszalt gyümölcsöket is.

Kitűnő csemege.  A RÓMAI KATONÁK EZT ETTÉK HOSSZÚ MENETELÉSEIK IDEJÉN!

Sütőtök ivólé

A sütőtököt meghámozzuk, kisebb darabokra felvágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Addig főzzük, amíg kezd szétesni, ekkor összeturmixoljuk, egy kis barna cukorral, vagy mézzel édesítjük és már fogyaszthatjuk is.

Házi szaloncukor

Hozzávalók:

aszalt szilva, sárgabarack, megy, vagy datolya, mogyoró, mandula, vagy dió.

Óvatosan félbehasítjuk a gyümölcsöt, kivesszük a magot, majd helyébe egy szem mogyorót, mandulát, diódarabot teszünk. Tálba rakjuk vagy szaloncukor-papírba csomagoljuk. Egyszerű és finom útravaló.

Túró rudi    / házi /

Hozzávalók:

30 - 40 dkg tehéntúró, vaniliáscukor, citrom vagy citromlé, 1 tábla étcsokoládé tortabevonó, vaj, mogyorókrém.

A tehéntúrót összekeverjük 5 - 6 teáskanál vaniliáscukorral / ízlés szerint lehet több vagy kevesebb /, adunk hozzá néhány csepp citromlét, és egy kevés olvasztott vajat, hogy jobban összetapadjon a túró. A masszából megfelelő méretű rudacskákat gyúrunk. Erre acélra jó lehet az a papírhenger, amire az alufóliát szokták fölcsévézni, de megteszi egy henger formára hajtogatott kartonpapír is.

A tortabevonót forró víz fölött felolvasztjuk, adunk hozzá egy evőkanál vajat, esetleg egy kevés mogyorókrémet, és jól elkeverjük. Ezután a forró, folyékony csokit ráöntjük a túrórudakra, az oldalakon késsel elsímitjuk, és egy fél órára betesszük a fridzsiderbe.


 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 39
Heti: 111
Havi: 621
Össz.: 275 810

Látogatottság növelés
Oldal: RECEPT-AJÁNLÓ!
Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány - © 2008 - 2024 - rugyecskek.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »